ASO leci w kulki... prośba o pomoc

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • LUKI
    RS
    • 2005
    • 5776

Zamieszczone przez neoXs
    Swoją drogą - czy jeżeli zgłosiłem usterkę na gwarancji w Ganinexie i w międzyczasie ta gwarancja mi minęła to mogę ją zgłosić w innym ASO dalej w ramach gwarancji? Obstawiam, że nie...
    niestety nie
    kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• Milord
      L&K
      • 2012
      • 1258
      • Octavia III (5E3)
      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

neoXs zakończyła się ta sprawa jakoś czy nadal w toku?
      Rafał

Komentarz

• neoXs
        Rider
        • 2010
        • 555

Ostatni raz komunikat o hamulcach pojawił się 4 czerwca br. i więcej już go nie było. A ostatni miesiąc auto jest b. często używane i trochę pojeździło. Zatem mam nadzieję, że faktycznie może nowa przekładnia się zaadaptowała i będzie już ok.

Co do sprzęgła to jak skrzypiało tak skrzypi, im cieplej na dworze tym szybciej zaczyna dawać o sobie znać. Byłem umówiony z miesiąc temu na wizytę w Ganinexie w tej sprawie bo kierownik sam chciał to sprawdzić ale niestety akurat się rozchorowałem i nie mogłem tam przybyć. A po powrocie do zdrowia, aż do dnia dzisiejszego nie mam czasu aby udać do ASO. Niestety, był okres gdzie w ciągu 2 miesięcy bywałem w ASO z 8 razy, ale teraz nie mam takiej możliwości :/

W najbliższej wolnej chwili na pewno skontaktuję się z Ganinexem, a jak to nic nie da to może podjadę do innego ASO w ramach "gwarancji ubezpieczeniowej".

Komentarz

• krzychbor
          Classic
          • 2010
          • 5
          • Octavia III (5E3)
          • CRKB 1.6 TDI CR 110 KM

Zerknij poniżej może zadziała, w każdym razie u mnie pomogło, a odgłos miałem podobny.
          Dzisiaj rozkminiłem temat skrzypiącego pedału sprzęgła. W moim przypadku za skrzypienie odpowiadał widoczny na zdjęciu biały bolec. Z jednej, strony jest kołnierz a z drugiej zatrzask. Z tym bolcem połączony jest wybierak (pręcik plastikowy) z oczkiem na końcu, który wchodzi do pompy. Zgrzypienie było na styku oczko pręcika - bolec. Psikanie z zewnątrz nie pomagało, trzeba wyciągnąć bolec i posmarować go np wazeliną trzeba też posmarować oczko na końcu pręcika. Skrzypienie ustąpił natychmiast. Skoda Octavia 1,6 Tdi 2015r. PzdrIMG_20200108_153826.jpg

Komentarz

• DawS
            Classic
            • 2019
            • 4
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BMM 2.0 TDI 140 KM

Wiem, że temat sprzed pięciu lat (choć niedawno odświeżony) i że generalnie w pokoju o O3, ale tytuł chwytliwy i było sporo postów o tym jak sobie różne ASO w te kulki lecą, więc nie będzie offtop:

Dawid Salamądry zapłacił 16 tys. zł za używaną Skodę Octavię Scout. Choć przed zakupem sprawdził auto w Autoryzowanej Stacji Obsługi, to pierwsze usterki pojawiły się już w drodze do domu, a niecały miesiąc później awarii uległa skrzynia biegów. Mechanik pana Dawida jest pewny, że sygnały ją zapowiadające widać było przed zakupem auta. ASO milczy.

W materiale nie powiedzieli, o które ASO chodzi, ale Poznaniaków (lub Poznańczyków - podobnież ta druga wersja jest bardziej poprawna) warto przestrzec przed AH Grupa Cichy przy ul. Unii Lubelskiej.

Komentarz

• Chris11
              RS
              • 2011
              • 1587

A skąd wiadomo, że to o to ASO chodzi?
              Fakt, że kiedyś jak tam pojechałem to przy zamawianiu auta chcieli mnie wydymać na felgi i też podchodzę do nich z lekkim niesmakiem.

Komentarz

Zamieszczone przez Chris11 Zobacz wpis
                A skąd wiadomo, że to o to ASO chodzi?
                Fakt, że kiedyś jak tam pojechałem to przy zamawianiu auta chcieli mnie wydymać na felgi i też podchodzę do nich z lekkim niesmakiem.
                Sądząc po danych na stronie interwencji i po nicku to jest ta sama osoba.
                Nie wiem tylko co chcesz wskurac ta interwrncja, jak juz musisz dochodzic swoich racji przed sądem. Używany Scout za 16000 to juz powinna zapalić się lampka że będzie coś do roboty, a to ze ASO tylko zgarnęlo siano za przeglad ktorego moze nawet nie zrobili to już inna sprawa.
                wg mnie nie wiem czy wygralbys w sadzi nawet...
                Ostatnio edytowany przez Gość; 38748.

Komentarz

• DawS
                  Classic
                  • 2019
                  • 4
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • BMM 2.0 TDI 140 KM

No jasne że się zapaliła, stąd zlecenie do ASO żeby przetrzepali i powiedzieli co będzie do zrobienia A oni zamiast przetrzepać to wpisali na karcie kontrolnej że brakuje zaślepki relingu i że drzwi mają ogniska korozji. I tylko o to jest cała afera

Komentarz

• zyga_wr
                    Drive
                    • 2015
                    • 69
                    • Octavia III (5E3)
                    • CUNA 2.0 TDI CR RS 184 KM

A wiadomo co wchodzi w skład takiego przeglądu (zakres), za który zapłaciłeś? Powinna być jakaś lista wg której mechanik auto sprawdza.
                    Nie bronię ASO, bo sam mam o nich swoje zdanie i unikam jak mogę, ale to, że padło turbo, czy klima pół roku po zakupje to niestety - auto używane i wszystko się może zdarzyć.
                    Jedynie z tą skrzynią jest pytanie, czy w momencie przeglądu były wycieki, dziwne dźwięki?
                    Ciężki temat będzie, ale życzę powodzenia!

Komentarz

Zamieszczone przez zyga_wr Zobacz wpis
                      A wiadomo co wchodzi w skład takiego przeglądu (zakres), za który zapłaciłeś? Powinna być jakaś lista wg której mechanik auto sprawdza.
                      Nie bronię ASO, bo sam mam o nich swoje zdanie i unikam jak mogę, ale to, że padło turbo, czy klima pół roku po zakupje to niestety - auto używane i wszystko się może zdarzyć.
                      Jedynie z tą skrzynią jest pytanie, czy w momencie przeglądu były wycieki, dziwne dźwięki?
                      Ciężki temat będzie, ale życzę powodzenia!
                      Dlatego zastanawiam się podobnie jak Ty czego on oczekuje teraz od ASO? Zwrotów kosztów. Poniesionych za naprawę bo ASO napisalo tylko to w raporcie, nawet naprawy za 10 tys sa nie wyszczegolnione więc nie wiadomo za co to

Komentarz

• sew1981
                        RS
                        S_OCP MemberModeratorr
                        • 2009
                        • 10917
                        • Fiat

Żeby to wygrać trzeba by mieć mocne dowody - rzeczoznawcy opinię, foty, opisy, i robić analizę zaraz po stwierdzeniu usterki najlepiej.
                        I bardziej zarzuty kierować do sprzedającego niż tego ASO.....
                        ASO może się wyprzeć, że wycieków ze skrzyni nie było widać czy coś, bo np. umyta. A głośno/dziwnie pracującą skrzynie to chyba można rozpoznać....mowa w ogóle o dsg czy manualu?

Komentarz

• Chris11
                          RS
                          • 2011
                          • 1587

Niestety, ale żeby to wygrać to pozostaje tylko sąd, czyli jakieś dwa-trzy lata udręki... ale w świetle informacji, które ostatnio przeczytałem to sprawa wygrana z palcem w nosie.
                          Nie wiem, kogo by pociągnęli do odpowiedzialności - czy ASO, czy sprzedającego, ale rzeczoznawca spokojnie ustali, że skrzynia nie zepsuła się wczoraj ani tydzień temu tylko już od dłuższego czasu była uszkodzona i powinno zostać to wykryte podczas przeglądu.

Komentarz

Pracuję...